Op zaterdag 26 april zullen 8000 wielertoeristen uit binnen- en buitenland daags voor de profs hun eigen versie van Luik-Bastenaken-Luik rijden. De LBL Challenge is het grootste recreatieve fietsevenement in Wallonië en is met die 8000 deelnemers voor het derde jaar op rij helemaal volzet. De LBL Challenge is geen wedstrijd, er is geen timing. Alle deelnemers genieten op eigen tempo van de uitdaging en de Ardense natuur.
De Côte de la Redoute, de Côte des Forges en de Côte de la Roche-aux-Faucons. Ronkende namen die bij elke wielerliefhebber een belletje doen rinkelen. Het zijn de drie laatste hellingen die Lotte Kopecky, Remco Evenepoel, Tadej Pogacar en alle andere profrenners zondag voor de wielen geschoven krijgen in Luik-Bastenaken-Luik, het oudste monument op de internationale wielerkalender. Deze drie iconische hellingen maken zaterdag ook deel uit van het parcours van de LBL Challenge, dé uitdaging voor elke wielertoerist die zijn (Waalse) klassiekers kent.
Nieuw dit jaar – zowel in de LBL Challenge als in de profkoers – is de Col de Haussire. Met een lengte van 4,1 km, een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8% en pieken tot maar liefst 15,5% staat deze klim in La Roche-en-Ardenne bekend als de zwaarste beklimming van België. Met verder onder andere ook nog de Mur de Durbuy, de Côte de Chambralles, de Côte de Niaster, de Côte de la Roche-en-Ardenne, de Col du Rideux, de Col de Roche-à-Frêne en de Côte de Cortil is er zaterdag geen gebrek aan straffe beklimmingen, waarvan sommige ook een verleden hebben in de profkoers.
3 AFSTANDEN
De start en finish van de LBL Challenge liggen op de Rue de l’Esplanade in Sprimont (Banneux). Naargelang de afstand waarvoor ze ingeschreven hebben, kunnen de deelnemers zaterdag vrij vertrekken tussen 6u30 en 10u. De finish sluit om 20u. Dit zijn de drie afstanden waaruit gekozen kon worden: 253 km (met 11 hellingen en zo’n 4000 hoogtemeters), 163 km (9 hellingen en 2600 hoogtemeters) en 80 km (7 hellingen en 1500 hoogtemeters). De nieuwe, loodzware Col de Haussire ligt enkel op het parcours van de 253 km, maar de andere afstanden bieden absoluut ook meer dan voldoende klimuitdagingen.
De middenafstand is het populairst met 3500 deelnemers, nipt gevolgd door de langste afstand met 3300 deelnemers. Voor de 80 km schreven 1200 wielertoeristen zich in. De 8000 deelnemers komen uit 64 verschillende landen. De Belgen zijn in eigen land het best vertegenwoordigd met 38%, gevolgd door de Fransen (22%), de Nederlanders (17%), de Duitsers (8%) en de Britten (7%).
VEILIGHEID & SENSIBILISERING
Organisatoren Golazo en A.S.O. voeren veiligheid hoog in het vaandel. Ze werken daarvoor samen met de verschillende politiezones op het parcours en met veiligheidspartner Safe Cycling, die waar nodig beschermende kussens, veiligheidsnetten, anti-schokwanden, paalbescherming en LED-boarding plaatst. Voorts komen er op de gevaarlijkste punten extra seingevers en zorgt de inzet van motards ervoor dat potentieel gevaarlijke pelotonvorming wordt tegengegaan.
Ook sensibilisering van de deelnemers is belangrijk. De We Care About Cycling-campagne – met focus op respect voor andere weggebruikers, het volgen van de verkeersregels en het proper houden van de omgeving – heeft een prominente plaats op de communicatiekanalen van de LBL Challenge en in alle rechtstreekse communicatie naar de deelnemers toe. Er is zelfs een LBL Challenge-WhatsApp-kanaal waarmee de deelnemers bereikt worden.
Bovendien zal alles zaterdag ook nog eens onder de aandacht gebracht worden via de speakers en via grote videoschermen bij de start, waarop onder andere een video getoond wordt waarin opgeroepen wordt te allen tijde de wegcode te respecteren.