LBL Challenge laat zaterdag 8000 wielertoeristen genieten van iconische hellingen en finale Luik-Bastenaken-Luik

Golazo
Golazo

Op zaterdag 20 april staan 8000 wielertoeristen uit alle uithoeken van de wereld aan de start van de Liège-Bastogne-Liège Challenge. Ze rijden over iconische hellingen uit deze en vorige edities van Luik-Bastenaken-Luik, het oudste monument op de internationale wielerkalender. Organisatoren Golazo en A.S.O. zetten samen met veiligheidspartner Safe Cycling meer dan ooit in op veiligheid.

Golazo en A.S.O. hebben voor de 2024-editie een nieuw, uitdagend en prachtig parcours uitgestippeld waarin eenieder de Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Lotte Kopecky of Demi Vollering in zich helemaal naar boven kan laten komen. Zowel in de 253 km (4400 hoogtemeters), de 155 km (2700 hoogtemeters) als in de 79 km (1500 hoogtemeters) van de LBL Challenge zullen de deelnemers in volle finale de Côte de la Redoute, de Côte des Forges en de Côte de la Roche-aux-Faucons beklimmen. Op zondag zullen ook de profs deze kleppers voor de wielen geschoven krijgen en hier het verschil proberen te maken. Ook de Côte de Bonnerue, de Côte de Cornémont en de Côte de Saint-Roch staan op het menu van de LBL Challenge en de profkoers.

“In het midden van ons parcours zit een heel nieuw stuk, dat minstens zo mooi en even uitdagend is als de finale”, zegt Sébastien Legat van Golazo. “Gezien enkele gemeenten die op het klassieke parcours liggen, beslist hebben om geen toertochten met meer dan 500 deelnemers te laten passeren, zijn we bij deze variant uitgekomen. Met de Mur de Durbuy, de Côte de Chambralles, de Côte de Niaster, de Côte de la Roche-en-Ardenne, de Côte de Chabrehez, de Col de Roche-à-Frêne en de Côte de Cortil presenteren we onze deelnemers hele straffe beklimmingen, waarvan sommige trouwens ook een verleden hebben in de profkoers. De start en finish van de LBL Challenge ligt net als de voorbije jaren in Banneux.”

De meeste deelnemers van de LBL Challenge komen uit België (42%) en de buurlanden (22% Nederlanders, 21% Fransen, 8% Duitsers), maar er staan ook wielertoeristen uit Costa Rica, Togo, Algerije, Honduras, India en Uruguay aan de start. In totaal zijn er 55 nationaliteiten vertegenwoordigd zaterdag. De populairste afstand is de 155 km met 3900 deelnemers, gevolgd door de 253 km met 3000 deelnemers en de 79 km met 1100 starters.

“We laten voor eenieders comfort en na overleg met alle betrokken instanties maximaal 8000 deelnemers toe”, aldus Sébastien Legat. “Samen met veiligheidspartner Safe Cycling, de verschillende politiezones op het parcours en door de inzet van 100 seingevers en 20 motards zorgen wij ervoor dat iedereen, op én naast de fiets, de LBL Challenge op een veilige manier kan beleven. Op onze routes nemen we dezelfde veiligheidsmaatregelen als bij de profs zondag: led-boarding, beschermende kussens, veiligheidsnetten, anti-schokwanden, paalbescherming, …”

“Onder het motto ‘We Care About Cycling’ vragen we alle deelnemers ook om respect te tonen voor mede-fietsers, andere weggebruikers en omwonenden en netjes om te gaan met de prachtige omgeving waarin we fietsen. Via verschillende communicatiekanalen zijn de deelnemers gesensibiliseerd. Dit zal zaterdag ook nog eens gebeuren via de speakers en via grote videoschermen bij de start, waarop onder andere een video getoond wordt waarin we elke deelnemer uitdrukkelijk oproepen om de verkeersregels te respecteren. Zo maken we er zaterdag samen opnieuw één groot wielerfeest van!”, besluit Sébastien Legat.

Deel dit bericht